Hogyan kezdődött és mit hozhat a jövő? - A Biasi kazán története Magyarországon

  • 23 сентября 2019 13:24:59
  • Отзывы :0
  • Просмотров: 648

Buckó Tihamér, a BSG Hungária Kft. igazgatója három éve hagyta el az ARISTON céget és lépett önálló útra a BSG olasz kazángyártó vállalat képviseletében. Kívülről nézve ez számára teljes sikert hozott, mert a piac elfogadta, sőt egy felfelé ívelő pályán, kellemes kereskedelmi tevékenységet biztosított számára.

Hogyan kezdődött és mit hozhat a jövő? Erről szól a biasikazan.hu alábbi blogposztja.

 

Nagyon pozitív volt számomra az egyetem világszínvonalú felkészültsége a gázkészülék technológiában


Mesélnél a kezdeti évekről? Hogyan kezdődött az új cég alapítása?

2016. július 1-jén indítottuk a céget. Annak kevésbé örülök, hogy még mindig az Aristonhoz kötik a nevemet, de elfogadom, hiszen másfél évtized nem múlhat el nyom nélkül. Tény, hogy egy piacvezető céget hagytam ott, és az új céggel nagy fába vágtuk a fejszénket, de egy olyan új tulajdonosi körrel ismerkedtem meg a Biasinál, akik felvázolták nekem azt, hogy milyen jövője lehet a gázkészülék, illetve hibrid technológia gyártásának a jövőre nézve. Egy hétvégét gondolkodtam rajta, feleségemmel átbeszéltük, majd igent mondtam nekik. Visszagondolva – immár 3 és fél év után – életem legjobb döntése volt. Kezdetben sok céget elvesztettünk, sok partnert viszont megnyertünk, először azt hittem, hogy majd simán átfordítjuk a piacot, ám ebben óriásit tévedtem. A nulláról kellett kezdenünk, de már tavaly is eladtunk 3000 darab készüléket, idén pedig 4000 feletti eladást várunk. Tavaly közel nettó 500 milliós forgalmunk volt, idén olyan 600 millió lesz. Emellett van még egy magánvállalkozásunk, ami a kazánokhoz a kéményt forgalmazza, mi vagyunk a SIT cég közép-európai kizárólagos forgalmazója, gázszelepeket és kéményrendszereket árulunk, ez még plusz 300-350 milliós nettó forgalom. A kettő együtt közel egymilliárdot jelent és erre a munkára csupán öten vagyunk a cégnél.

Az elmúlt pár évben olyan nagy kiállításokon vettetek részt, mint a Mostra Convegno, vagy az ISH. Úgy gondolom, hogy ezek is segítettek a megismerésetekben, az elismertségetek növelésében. Egyetértesz velem?

A Biasi 15 évig nem vett részt semmilyen kiállításon, a termékeink ott voltak ugyan a kiállításokon, de más márka neve alatt kerültek forgalmazásra. Ugyanis a Biasi nemcsak kazán-, de hőcserélőgyártó is. Belgiumban van egy öntödénk, ahol évente közel 700 ezer darab hőcserélő kerül legyártásra, ebből a saját versenytársainknak is szállítunk. A kiállításokon végül is így mindig ott voltunk a „burkolat” alatt. 3 évvel ezelőtt új tulajdonosi körbe került a Biasi, egy rendkívül erős olasz cég – a Belloni család – kezébe, akik Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában foglalkoznak ingatlan-, hotel és szállodaláncok üzemeltetésével, építésével. Egy 65 éves úriember, Giancarlo Belloni teljes egészében átvette a gyár irányítását és beletett a cégbe közel 50-55 millió eurónyi tőkét, nagyon komolyan gondolta a műszaki fejlesztést, a minél magasabb szintű technológia alkalmazását. Olyan készülékeink, mint a gyűjtőkéményes

Recupera, vagy az ipari készülékünk a Multiparva, és a most tesztelés alatt lévö BIASI-HYBRID készülékünk, ami februárban kerül a piacra, ezek már mind neki köszönhetők.

A legutolsó nagy ISH kiállításon több új terméket is bemutattatok. Lehet ezeket már a hazai piacon is kapni?

Az ott bemutatott termékek 80%-a már nálunk is kapható. Van is egy új, belépő szintű kondenzációs készülékünk a BASICA COND, ami azért újdonság, mert eddig csak a felső- és közép árkategóriában értékesítettünk készülékeket. Az eladásunk 70%-a ebből a kategóriából származik. Most behoztuk az olcsó készülékünket – ami műszakilag szintén egy felsö kategóriás készülék, csak a gyártási költségeket úgy le tudtuk nyomni, hogy már be lehetett gyúrni ezeket az alsó kategóriába. Csodálkozott is a piac, hogy miért adunk el valamit olcsón, amikor az drágábban is értékesíthető lenne – ezért egy kicsit emeltünk az árainkon és ettől talán még jobban megy.

A korábbi, de az új termékeitek árait is sikerült jól belőni, mert azokat a piac elfogadta és jelentős forgalmat sikerült bonyolítanotok velük. Természetesen ebben rengeteg munkátok és költségetek van. Te is így érzed? Az oktatásokban volt sok munkánk. Az árak kialakítása számomra másod-, vagy harmadlagos. A termékeinket még nem „ette” meg az internet, a Facebook, a Google, az Árgép, stb., hiszen köztudott, hogy hazánkban kb. minden harmadik kazánt online értékesítenek. A kisebb kereskedők szeretik a termékeinket, hiszen ezekkel elég szépen lehet még keresni. Dilemmában is vagyunk, hogy merre tovább? Maradjunk-e a közép-, vagy kis kategóriában, vagy lökjünk még az árainkon felfelé…

Mely termékeitekkel vagytok a legsikeresebbek?

A legkedveltebb készülékünk az Inovia Cond Plus elnevezésű kazánunk. Ez egy 25 kW-os kombi- és fűtőváltozatban kapható készülék. Három nagy előnye: 1:10-es modulációja van, 250 Pascalos ventilátor van benne, illetve azonnal rá tudsz kötni egy második keringető szivattyút vagy egy zónaszelepet, ha mondjuk, a rendszeredet le akarod választani egy szekunder hőcserélővel, akkor alapból tudunk ezzel egy második hőcserélőt vezérelni. A másik sikeres készülékünk, a saját egyspirálos, nagy vízterű, rozsdamentes acél hőcserélőnk.

Talán elsőként vágtatok bele olyan gázkazánok fejlesztésébe, amelyeket alkalmazni lehet a kazáncseréknél a hazai gyűjtőkémények esetén is. Ez a mérési sorozat a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék laboratóriumában készült. Elmondanád a lényegét?

Gyűjtőkéményre tervezhető készülékeket több mint másfél évtizede gyártunk, az évi gyártási mennyiségünk itt kb. 50 ezer darab, és ebből nagyjából 49 ezer darab gyűjtőkéményre kerül. Így már több mint 200 ezer ilyen készülékünk van gyűjtőkéményen. Például az Egyesült Királyságban már másfél évtizede betiltották a hagyományos kazánok telepítését, az ilyen „kis településeken”, mint London és Manchester, ahol kb. 20 millió ember él, akik ugyanígy gyűjtőkéményen vannak, és ugyanúgy meg voltak lőve a kazáncserénél. Ekkor kezdte el a Biasi – uniós segítséggel – egy alkalmas készülék fejlesztését és gyártását, így a technológia már másfél évtizede kiforrott, és ahogy említettem, az a lényege, hogy a készülék követi a gyűjtőkémény ellenállását, illetve a huzat viszonyait a ventilátor és a gázszelep segítségével. Arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb kondenzátum mennyiséget állítson elő ez a készülék és a tesztek bizonyítják, hogy gyakorlatilag csak a szifonban jelenik meg 0,51 dl kondenzátumvíz. A hagyományos kazánnal megegyező a fordulatszáma, így nem okoz problémát a gyűjtőkéményre való rácsatlakozás. A készüléknek megvan a CE minősítése is. Bár 2017–18-ban minősíthetetlen támadásokat kaptunk a piacról – aminek a szakmához semmi köze nem volt –, de adott a mérési jegyzőkönyvünk, ami bizonyítja, hogy teljes mértékben igazunk van. Ami fontos, hogy 1500 darab kazánunk került fel gyűjtőkéményekre és ebből egyetlen egyet sem hoztak vissza – úgy érzem, ez a tény önmagáért beszél.

Az egyetemi vizsgálatok eredménye jelentős előnyt hozott számotokra. Hogyan tudjátok mindezt gyorsan kihasználni addig, amíg a versenytársak fel nem zárkóznak hasonló készülékeikkel?

Rengeteg készüléket tudtunk eladni, tehát bőven kihasználjuk az előnyünket. Jelenleg nincs versenytársunk, a jövőben ugyan lesz, de azt a készüléket is mi gyártjuk. Továbbá nekünk is lesz jövőre egy újabb, továbbfejlesztett gyűjtőkéményes készülékünk.

Úgy érzem, hogy a kazánjaitok ilyen irányú vizsgálatának elindítása igencsak bátor tett volt, hiszen, ha nem sikerül, akkor az jelentős negatív marketinget, azaz hátrányt is jelenthetett volna számotokra. Mi késztetett arra, hogy ezt mégis bevállald?

Nem volt ebben nagy rizikó, hiszen havonta legyár tunk 5000 darabot gyűjtőkéményekhez. Rizikó maximum annyiban volt, hogy attól tartottunk, ezt is ellenünk fogja majd egy bizonyos csoport használni. De most már nem minket kell támadni, hanem a műszaki egyetemet, Barna Lajos professzort, aki az egész életét ezzel töltötte, továbbá a katasztrófavédelmet… Én a miskolci egyetemre jártam, nem volt korábban kapcsolatom a budapesti egyetemmel. Most viszont nagyon pozitív volt számomra az egyetem világszínvonalú felkészültsége a gázkészülék technológiában.

Mennyire vagytok egyébként elégedettek az ez évi forgalmatokkal? Meglesz a büdzsé? No, és ami a legfontosabb, elégedettek a tulajdonosok is?

A tulajdonos sohasem elégedett, én még nem találkoztam ilyennel – de alapvetően az a jó tulajdonos, aki nem elégedett. Nagyon szerények az idei számaink, a tervezett 4000 darab készülék, viszont ezzel a darabszámmal nagyon jó dolgozni: van időnk az ügyfelekre, a kereskedőkre – hiszen kevesen vagyunk, ezért próbálunk mindent automatizálni, amit csak lehet: a számlázást, a logisztikát, a szervizekkel való kapcsolattartást.

Sikeresnek lenni nagyon sok munkával, kitartással és néha lemondással jár és te az a típus vagy, aki hajlandó mindezt vállalni, az egészen biztos. Hogyan viseli ezt a családod?

Messze vagyunk még a sikerességtől. A múlt ugyan nagyon sikeres volt, de hogy a jövő is az lesz-e, azt még nem tudhatjuk. Gyártói szinten az ipari technológiában nagyon erősek vagyunk, nagy projekteket várunk a jövőben. Jó az állami cégekkel való együttműködésünk is, így pl. az MTK-BUDAPEST Zrt-vel is. A családommal sokkal több időt tudok tölteni jelenleg, mint a múltban. Feleségem főleg a gyerekeink nevelésével foglalkozik. Két pici gyermekünk van, egy 10 és egy 5 éves, most vannak abban a korban, amikor igénylik, hogy velük töltsem a szabadidőmet. Délután 4 órakor általában le is teszem a telefonomat, hogy velük foglalkozhassak.

Befejezésül Tőled is szívesen kérdeznék a jövőbeni álmaidról, vágyaidról, terveidről? Szerintem a piac most van a csúcs közelében, és folyamatosan szűkülni fog majd a jövőben. Öt éven belül szeretnénk a legjobb öt kazánforgalmazó között lenni itt, Magyarországon. Jövőre szeretnénk bővülni, vidéken, Jászkarajenőn (egyébként én innen származom) van egy kb. 300 m2-es raktárunk, és most lett kész egy második is. Ott vásároltunk egy 5000 m2-es belterületet. Itt kezdjük majd el jövőre építeni az új központunkat – ami mellett természetesen a budapesti székhelyünk is megmarad.

 
Оставить отзыв  ↓
 
Még nem érkeztek vélemények.