MI a gázkazán meghibásodások leggyakoribb oka? Hogyan előzzük meg a bajt és növeljük a kazánunk élettartamát?

  • 12 октября 2019 11:00:27
  • Отзывы :0
  • Просмотров: 34674

Ha megnézünk 10 gázkazán meghibásodást, 9 esetben a kiváltó ok a fűtési rendszerben lévő víz nem megfelelő minőségére vezethető vissza. Dugulás, mozgó alkatrészek meghibásodása, váltószelep, áramlásérzékelő, tömítések tönkremenetele, sőt a főalkatrészek, a hőcserélő és a vezérlőpanel meghibásodása is szinte mindig erre az egyetlen okra vezethető vissza.

Hogyan óvhatjuk meg a fűtési rendszert a nem megfelelő vízminőségtől? A gázkazán karbantartás talán legfontosabb lépését járjuk körül ebben a posztban.

Első lépésként tisztában kell lennünk azzal, hogy mi történik egy fűtési rendszerben, illetve azzal, hogy annak milyen a vízminősége. Több millió forint lehet egy fűtési rendszer kialakítási költsége: a kivitelező elvégzi a munkát legjobb tudása szerint, kész van a rendszer, megtörténik a kazán beüzemelése és rövid időn belül előjönnek a különböző kazán meghibásodások, ami bosszantó kellemetlenséget okoz kivitelező, szervizes és a végfelhasználó között, pedig az egész probléma sok esetben pár tízezer forint értékű munkával és adalékanyaggal megelőzhető.

Milyen kazán alkatrész hibásodhat meg? Tipikusan azok, amiket a cikk elején említettünk. „Természetesen” ilyenkor csak a kazán lehet rossz, de ha a munkafolyamatok mögé nézünk észrevehetjük egy vízelemzéses minta elvégzése után, hogy mi is a baj a fűtési rendszerrel.

Milyen víz jó a gázkazánnak? A vízminőség ellenőrzése

Amikor vízminőséget ellenőrzünk, akkor a következő kémiai összetételeket vizsgáljuk: keménység, pH érték, vezetőképesség és vastartalom. Ezen tulajdonságok pontos ismeretében előre meglehet mondani, hogy a fűtési rendszerünkkel mi fog történni.

Erre szolgál a MANTA vízelemző készlete, amellyel mintavételezés után az említett négy fő paraméter meghatározható.

Korrózió vagy vízkő? A kazán két ellensége

A pH érték megmutatja, hogy a rendszer savas vagy lúgos, tehát korrodálódni vagy vízkövesedni fog a rendszer. 1 mm vízkő a fűtési hőcserélő felületén közel 8% hatásfok csökkenést eredményez.

Nem kellene talán hagyni, hogy ez bekövetkezzen. Fontos és elterjedt a mágneses iszapleválasztó használata. Az iszapleválasztó kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy 12.000 gaus mágnes erősségnél kisebb értéken dolgozó terméket ne válasszunk (pl. nagyon jó iszapleválasztó ár/érték arányban a BIASI mágneses iszapleválasztója.). 

Mikor van szükség a fűtés rendszerek tisztítására?

Korrodálódás esetén, ha savas a pH érték akkor korrodálódás fog végbemenni és ez lehet felületi, vagy anyaghibából eredendően pontszerű, ami lyukadáshoz vezethet.

Hogy ezek ne forduljanak elő, először is a fűtési rendszert kellene átmosni. Az átmosáshoz házi, vagy ipari teljesítményű mosó szivattyúk is elérhetők. A legkisebb is át tud mosni minimum 25 radiátort, a nagyobbak akár 45-50 db-ot is.

A mosás előtt meg kell állapítani, hogy a rendszer új vagy régi. A 6 hónapnál fiatalabb rendszer újnak minősül, ami pedig ennél idősebb az a régi fűtési rendszer.

Nem mindegy, hogy milyen adalékanyagot biztosítunk. A Manta a BP 300 adalékanyagot új (maximum 6 hónapja telepített) fűtési rendszerek tisztításához, átmosásához javasoljuk. Hatékonyan boldogul a rendszerben lévő szilárd fém és zsírszerű szennyeződések eltávolításával.
Javasolt adalék mennyiség: a fűtésrendszer 1%-a de legalább minimum 1 liter. 30 percen keresztül járassa a rendszerben és azután ürítse le a rendszert. Ezután töltsön MANTA BP 100-as inhibítort a rendszerbe.

Miért is kell az inhibitort beleönteni és mikor kell használni?

Gyakori hiba, hogy a rendszer átmosása nélkül tesznek inhibitort a rendszerbe. Ez nagy hiba, ugyanis a szennyeződést összeszedi, de a kazántestbe be is hordja a szennyeződést.

Ha lehetőségünk van rá, csak akkor használjuk, ha előtte átmostuk a rendszert.
Régi rendszer esetén a MANTA BP400-at használjuk. Ezt 3-4 órán keresztül járassuk a rendszerben, a kazánt kizárva lehetőleg és azután eresszük le a rendszert.

Ha nagyon régi a fűtési rendszerek esetén, ha 30-40 éves és ráadásul még nyitott rendszer is, akkor használjunk BP 800-at, de mosás előtt járassuk meg a rendszert MANTA STOP LEAK-kal, ami filmet képez a belső öreg felületen és a kisebb lyukadásokat elfedi.

Valamennyi adalékanyagunkat úgy adjuk a rendszerhez, hogy az maximum 1%-át tegye ki a rendszernek.

A rendszer átmosással a kazánok és a fűtési rendszerek élettartama akár 35-40%-kal is megnövelhető és ez a gázkazán élettartam növekedés csak egy pici odafigyelést igényel.  A rendszermosás lépéseiről készítettünk egy oktatóvideót, melyen bemutatjuk a legfontosabb lépéseket.

Hogyan mossuk át a fűtési rendszert? – Oktatóvideó 5 percben

https://youtu.be/WCwGGQqYZrY

Mit tegyünk, ha a gázkazán már meghibásodott?

Ha már a probléma bekövetkezett, azaz a kazán meghibásodott, vagy savazni kell a dugulás miatt, akkor erre tökéletes a MANTA BOSS 18 típusú irányváltós kazánsavazó szivattyúja, amihez a DETEX névre hallgató savazó-anyagot használjuk.

A kazán hőcserélő savazását úgy kell elvégezni, hogy először csak 5% koncentrátumot adjunk a vízhez, ha ez nem viszi ki, akkor emeljük fel a mennyiség 10%-ra, ha ez sem használ, akkor emeljük fel a mennyiséget 15%-ra. Ha ez a magas százalék sem viszi ki a hőcserélőt, akkor az véglegesen eldugult és ki kell cserélni. Amikor a savazó-anyag reakcióba lép a savazás során, akkor a színét megváltoztatja.   

További kérdése van a fűtési rendszerek tisztításával vagy a gázkazán karbantartásával? Kövesse blogunkat vagy keressen minket elérhetőségeinken.

A cikkben említett fűtési rendszereket tisztító termékeket megtalálják a www.csolako.hu oldalon.

 
Оставить отзыв  ↓
 
Még nem érkeztek vélemények.